Košík 0x

0,00 €

5 znakov, že rozvody vášho motora potrebujú výmenu

Blog > 5 znakov, že rozvody vášho motora potrebujú výmenu

23.09.2022

5 znakov, že rozvody vášho motora potrebujú výmenu

5 znakov, že rozvody vášho motora potrebujú výmenu

Zanedbanie výmeny rozvodov motora dokáže narobiť vážne problémy nejednému nadšencovi štvorkolesových kamarátov. Aj keď ide o jednu z najnákladovejších položiek servisu, včasná výmena rozvodovej sady, je pre správne fungovanie auta veľmi dôležitá.

Nečakané pretrhnutie alebo preskočenie rozvodov motora dokáže zapríčiniť veľké problémy najmä u majiteľov starších áut. Viete kedy je čas na novú sadu, prípadne kontrolu aktuálnej?

Čo je to rozvodová sada?

Rozvodová sada je súčasťou motora, ktorá sa podieľa na jeho efektívnom fungovaní. Nie je to len samotný rozvodový remeň alebo reťaz. Dôležitými dielmi sady sú aj napínacia kladka a obehová/vodiaca kladka, napínací mechanizmus, ale aj vodiace časti reťaze. 

Načo slúži?

Funkciou rozvodov motora je otváranie a zatváranie sacích a výfukových ventilov v správnom čase, v súlade s pohybom piestov. Rozvodový remeň alebo reťaz koordinuje a prenáša krútiaci moment hriadeľov, ktoré riadia ventily. 

Napriek tomu, že vodné čerpadlo patrí do chladiacej sústavy motora, na jeho správne fungovanie má vplyv práve rozvodový remeň.

Akékoľvek menšie poškodenie alebo vychýlenie komponentov rozvodovej sady môže spôsobiť v motore komplikácie. 

5 znakov, že je čas na servis

  • Opotrebovaná reťaz

Jedným zo znakov opotrebovaných rozvodových reťazí sú nepríjemné zvuky. Ak ste postrehli, že auto má problém so štartom a motor reaguje pomalšie, mali by ste zvážiť návštevu autoservisu. 

  • Rozvodový remeň

Dôležitá funkcia remeňa si vyžaduje jeho bezchybné fungovanie. Veľký vplyv teploty, rotácie a napínania, sa vie na jeho životnosti veľavýznamne podpísať. Pri spozorovaní akéhokoľvek kvalitatívneho poškodenia je potrebná okamžitá výmena. Pri výskyte malých prasklín by ste mali spozornieť, môže ísť totižto o známky opotrebovania.

  • Kladky

Vzhľadom na neustále vplývanie teploty, rotácie a vysokého pnutia, sú kladky veľmi náchylné na poškodenie. Obyčajné zaseknutie ďalej môže viesť k pretrhnutiu rozvodového remeňa. Pri podozrení na poškodenie sa zamerajte na atypické zvuky. Pískanie alebo iné neznáme zvuky sú podnetom pre zverenie vozidla automechanika.

  • Vodné čerpadlo

Pohonným telesom vodného čerpadla je práve rozvodový remeň. Poškodenie môžete spozorovať v podobe škrípania, úniku chladiacej kvapaliny, prípadne voľným pohybom kladky pumpy.

  • Vytekajúca nafta alebo olej

Ak vo vašom aute spozorujete vytekajúcu naftu alebo olej, mali by ste urýchlene skontrolovať rozvody motora a ich správne fungovanie. V tomto prípade môže dôjsť k poškodeniu remeňa.

Čo sa stane pri poškodení remeňa?

Remeň môže preskočiť alebo v horšom prípade aj prasknúť. V takejto situácii nastáva stretnutie piestov s ventilmi, pri ktorom sa môžu ventily ohnúť. V horšom prípade dôjde k zlomeniu vačkového hriadeľa, prípadne k poškodeniu bloku motora.

Ako predísť problémom s rozvodovou sadou?

Životnosť rozvodov ovplyvňujú viaceré faktory – teplota, rotácia, pnutie alebo voľnobeh. Efektívne fungovanie rozvodov dokáže ovplyvniť aj využívanie auta vo veľmi prašnom prostredí.

Najväčšou istotou je pravidelná kontrola. V prípade, že počujete zvláštne zvuky alebo pociťujete zmenu výkonu auta, neváhajte navštíviť autoservis. 

Odporúčaná výmena rozvodového remeňa je určená podľa typu motora, ale aj veku auta - zvyčajne ide o rozmedzie od 90 000 km do 210 000 km a časový interval 5 až 10 rokov.
Na kontrolu nezabúdajte, aj ak ste si zadovážili jazdené vozidlo a nemáte bližšie informácie o poslednom servise.

Výmena odborníkom alebo svojpomocne?

Systém motora je navrhnutý do najmenších detailov a každý z komponentov má svoju funkciu pre správne fungovanie vozidla. Rozvodová sada patrí medzi mechanizmy, ktoré sú mimoriadne citlivé na akékoľvek poškodenie, prípadne nesprávnu inštaláciu. Preto aj pri kontrole a výmene je najlepšou voľbou obrátiť sa na odborníka, ktorý vie, čo robí. 

Ak ste sa rozhodli o výmenu samostatne, komponenty rozvodových častí je potrebné kupovať od renomovaných výrobcov - Continental, Ina, SKF alebo Gates.

Moderné motory si pri výmene vyžadujú servis vybavený aretačnou sadou na výmenu rozvodov, ktoré zaručia správne načasovanie a nastavenie rozvodov.

Pri výmene rozvodového remeňa je nutné meniť aj kladky a vonkajší remeň, ktorý poháňa pomocné agregáty (alternátor, kompresor, servo čerpadlo). Dôvodom je možné vbehnutie do rozvodov pri poškodení, čo zapríčiňuje ďalšie problémy.

 

2024    hamuj.sk - licencovaný predajca autodielov

TecDoc