Košík 0x

0,00 €

Ako na bezpečnú jazdu aj počas zlého počasia?

Blog > Ako na bezpečnú jazdu aj počas zlého počasia?

17.02.2023

Ako na bezpečnú jazdu aj počas zlého počasia?

Ako na bezpečnú jazdu aj počas zlého počasia?

Jazda po suchom asfalte je hračka. Viete, na čo si dávať pozor. Poznáte, ako dlho trvá, pokiaľ vaše vozidlo zastaví. Viditeľnosť je dokonalá a vy si poklepkávate po volante v rytme hrajúcej hudby. Čo ak sa na oblohe spoja mračná a pekné počasie vystrieda lejak? S týmito radami takúto situáciu zvládnete ako lusk. 

Kvapka ku kvapke

Ponúkneme overené tipy, s ktorými prekonáte aj tie najnebezpečnejšie úseky. Každý vodič raz prejde na mokrú či zamrznutú vozovku. Čo v takom prípade treba robiť?

Aby ste sa dostali cez mokrú cestu, je dôležité jazdiť pomalou a bezpečnou rýchlosťou. Mokré cesty spôsobujú zníženú trakciu a zvýšené riziko aquaplaningu. Okrem toho by ste sa mali vyhýbať náhlym pohybom, ako je náhle zrýchlenie, brzdenie alebo otáčanie.

Ako by mala vyzerať bezpečná jazda autom pri zhoršených podmienkach? Všetko vykonávajte so zvýšenou opatrnosťou a predvídavo. Najdôležitejšie faktory, ktoré ovplyvnia to, že sa cez dážď preženiete bez problémov zahŕňajú: 

  • Kolesá

  • Stierače

  • Svetlá

  • Brzdná dráha

  • Aquaplaning

  • Zručnosť

  • Poľadovica

Kolesá

Viete, prečo majú outdoorové topánky alebo horské bicykle tak veľké drážky? Aby mali trakciu a nešmýkalo sa im na klzkom teréne. Kolesá na traktore či iných poľnohospodárskych strojoch sú toho skvelou ukážkou. Ako je to na osobných vozidlách?

Zákonom stanovený minimálny dezén na letné pneumatiky je 1,6 milimetra. Celoročné pneumatiky a zimné pneumatiky musia mať aspoň 3,0 milimetre, aby mohli spĺňať požiadavky na bezpečnú jazdu po mokrej či zamrznutej vozovke.

Stierače

Pravidelná kontrola a vymieňanie stieračov čelného skla vám zaručí dobrý výhľad na cestu.  Ak sú opotrebované alebo poškodené, môže to ovplyvniť výkon samotného stierania a znížiť vašu viditeľnosť. 

Väčšina výrobcov odporúča, aby ste si stierače vymieňali každých šesť až dvanásť mesiacov, v závislosti od frekvencie používania. Ak vaše stierače vytvárajú šmuhy alebo zanechávajú vodu na čelnom skle, je to znamenie, že je čas ich vymeniť.

Svetlá

Pri zlej viditeľnosti, ktorú spôsobuje aj dážď sú žiarovky do auta podstatným prvkom. Vďaka nim rozpoznáte vozidla pred vami. Začnite však od tých svojich a skontrolujte či všetky fungujú. Čo v prípade, že vám denné svietenie nestačí?

Hmlové svetlá vám budú užitočné pri jazde v hustom daždi či hustej hmle. Získate tak lepšiu viditeľnosť. Je však dôležité používať hmlové svetlá iba vtedy, keď si to podmienky vyžadujú. Ak ich používate vtedy, keď nie sú potrebné, zbytočne oslepujete ostatných vodičov. Nepoužívajte hmlovky v kolónach ani v tuneli. 

Brzdná dráha

Brzdná dráha na mokrej vozovke je dlhšia ako na suchej. Je to spôsobené zníženou trakciou, ktorá je výsledkom toho, že pneumatiky musia vytláčať vodu. Mokrý povrch môže spôsobiť, že sa pneumatiky po vozovke začnú šmýkať.

Presná brzdná dráha na mokrej ceste závisí od viacerých faktorov vrátane rýchlosti vozidla, typu pneumatiky a spomínaného dezénu. Vo všeobecnosti sa odporúča rátať s trojnásobne dlhou brzdnou dráhou oproti suchej ceste. 

Aquaplaning

Už sa vám niekedy šmýkalo vozidlo po mokrej ceste? Pravdepodobne to bolo spôsobené aquaplaningom. Ten nastáva, keď pneumatiky stratia kontakt s vozovkou v dôsledku hromadenia vody. 

To môže viesť k šmyku alebo kĺzaniu vozidla na vode, čo znižuje trakciu a sťažuje ovládanie. K aquaplaningu najčastejšie dochádza pri vysokých rýchlostiach, na cestách so zlým odvodnením alebo za silného dažďa. Ako ho zvládnuť si povieme v nasledujúcej časti.

Zručnosť

Na zníženie rizika aquaplaning sa odporúča jazdiť pomalšie a udržiavať bezpečnú vzdialenosť. Okrem toho by ste sa mali vyhýbať náhlym pohybom, ako je zrýchlenie, brzdenie alebo zatáčanie, pretože to môže spôsobiť stratu stability vozidla. 

Čo ak sa vám naskytne aquaplaning v praxi? Hlavne je nespanikáriť. Pustite plynový pedál a jemne otočte volantom do smeru, ktorým má vozidlo ísť. Dobrou správou je, že zvládnutie šmyku na vode je vo všeobecnosti ľahšie ako zvládnutie šmyku na ľade.

Poľadovica

Poľadovica trápi vodičov každú zimu. Nie je to len o zamrznutých cestách a oknách, ale aj o zvýšenej nehodovosti. Najdôležitejším prvkom, ako úspešne zvládnuť poľadovicu je predvídateľnosť.

Pri zmene pruhu musíte dávať smerovky ešte skôr ako za bežných okolností. Taktiež myslíte na plynulú jazdu, bez prudkého zrýchľovania, brzdenia či točenia volantom. Okrem klasických snehových reťazí môžete zvoliť textilné.

2024    hamuj.sk - licencovaný predajca autodielov

TecDoc