Košík 0x

0,00 €

Povinná výbava auta: Viete čo musí obsahovať?

Blog > Povinná výbava auta: Viete čo musí obsahovať?

18.08.2022

Povinná výbava auta: Viete čo musí obsahovať?

Povinná výbava auta: Viete čo musí obsahovať?

 

Slovenské zákony hovoria jasne - každé motorové vozidlo na našich cestách musí mať povinnú výbavu. Jej zoznam je pomerne nemenný už niekoľko rokov, aj napriek tomu sa stále nájde dosť vodičov, ktorí ho neovládajú. Nie je teda na škodu si povinnú výbavu auta z času na čas zopakovať. Prinášame vám aktuálny zoznam pre rok 2022.

Čo musí obsahovať povinná výbava auta?

 

Povinná výbava má oporu v dvoch právnych rámcoch. To, že ju musíte vo vozidle mať definuje § 44 ods. 14 zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Jej konkrétny zoznam je zasa určený v § 25 vyhlášky č. 134/2018 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevádzke vozidiel v cestnej premávke.

Podľa týchto je súčasťou povinnej výbavy:

  • Homologizovaný prenosný výstražný trojuholník do auta - musí spĺňať štandard stanovený v predpise EHK č. 27. Umiestňuje sa na vozovku počas núdzového státia, najmä pri prerušení jazdy pre chybu na vozidle alebo na náklade, alebo v dôsledku dopravnej nehody. Pozor, výstražný trojuholník do auta, ktorý nespĺňa normu EÚ (je napríklad inej farby) nemožno používať.

  • Bezpečnostný reflexný odev (reflexná vesta do auta) - v drvivej väčšine prípadov ide o vesty, avšak môže ním byť aj overal, pláštenka či bunda. Dôležité je, aby tento odev spĺňal kritériá technickej normy pre odev s vysokou viditeľnosťou (fluorescencia). V aute musí byť umiestnený v dosahu z miesta vodiča, teda nie v kufri, či pod zadným sedadlom. Na rozdiel od prenosného výstražného trojuholníka do auta nemusí byť odev iba červený, môže byť aj žltý či oranžovočervený. 

  • Náhradné koleso s diskom a náhradnou pneumatikou - s predpísaným rozmerom. Okrem toho je súčasťou povinnej výbavy do auta aj sada na výmenu kolesa - kľúč na matice/skrutky a príručný zdvihák (ľudovo povedané hever). Náhradné koleso musí mať aj pripojené vozidlo, či ťahač. Na druhej strane ho nemusí mať vozidlo, ktoré je vybavené bezdemontážnou sadou na opravu poškodenej pneumatiky, prípadne autá vybavené kolesami s technológiou runflat, ktorá umožňuje jazdu po defekte .

  • Autolekárnička - má 4 moduly, pričom každý z nich má povinný obsah. Ide o obväzy, náplaste, gázy, ovínadlá, trojrohú šatku, izotermickú fóliu, tampóny, rukavice, nožnice, antibakteriálne utierky, uzatváracie špendlíky a resuscitačné rúško. Pozor na platnosť autolekárničky už dávať nemusíte. Od 1. novembra 2019 sa dátum expirácie už nekontroluje.  

  • Snehové reťaze - platí iba pre nákladné vozidlá nad 12 ton a iba v čase od 15. novembra do 31. marca.

  • Zakladací klin - iba pre vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony a prípojné vozidla s hmotnosťou nad 750 kilogramov. 

  • Hasiaci prístroj do auta - rovnako iba pre vozidlá nad 3,5 tony, autobusy, traktory a samohybné pracovné stroje.

Aj napriek (mylnému) všeobecnému povedomiu nie sú súčasťou povinnej výbavy auta ani elektrické poistky, náhradné žiarovky a ťažné lano. Avšak pozor, môžu byť súčasťou povinnej výbavy v okolitých krajinách.

Čo vám hrozí, ak nemáte v aute povinnú výbavu?

Ak je u vodiča zistený akýkoľvek problém s povinnou výbavou auta - chýbajúce súčasti, komponenty nespĺňajúce normy, autolekárnička s poškodenými či chýbajúcimi súčasťami - hrozí vodičovi pokuta 60 eur na mieste, resp. až do 100 eur v správnom konaní.

Zanedbávať tento aspekt zodpovedného šoférovania sa teda rozhodne neoplatí. Načo riskovať? Ak vám niečo z povinnej výbavy auta chýba, zavítajte do nášho e-shopu. Neváhajte nás tiež kontaktovať a my vám s výberom radi pomôžeme.

 

2024    hamuj.sk - licencovaný predajca autodielov

TecDoc