Košík 0x

0,00 €

Správne zohrievanie motora: Ako na to?

Blog > Správne zohrievanie motora: Ako na to?

21.12.2022

Správne zohrievanie motora: Ako na to?

Ako efektívne zohriať motor auta? Vieme, ako na to

Zohrievanie motora je dôležitá činnosť hlavne v chladných mesiacoch. Nechávate vaše vozidlo na voľnobehu aj niekoľko minút? Môže sa to negatívne odraziť na sume, ktorú vám zaúčtuje predavač na benzínovej pumpe. Namiesto toho skúste tipy, ktoré vám prezradíme v tomto článku. 

Prečo zohrievať motor?

Predtým, ako sa vyberiete prevetrať vaše vozidlo, je dôležité nechať ho správne zohriať. Nemusíte to robiť stále, len v prípade, že auto stálo po dlhšiu dobu. Napríklad keď idete ráno do práce, je dobré motor nechať zohriať. Prečo by ste to mali robiť?

Vaše vozidlo potrebuje na správny chod motora olej. Pokiaľ je motor auta vypnutý, olej sa usadí na spodok olejovej vane. Po naštartovaní motora začne olejové čerpadlo tento usadený olej čerpať do motora, čím premaže všetky dôležité časti

Ako správne zohriať motor?

Na starších motoroch bolo najhoršie, keď ste hneď po naštartovaní začali jazdu. Vyhovovalo im aj niekoľko minútový voľnobeh. Moderné autá potrebujú len 20 až 30 sekúnd na správne premazanie motora. 

Niektorí ľudia obľubujú aj 10 minútové vyhrievanie motora. Existuje viacero dôvodov prečo by ste to nemali robiť. Je potrebné myslieť aj na životné prostredie, pretože aj počas voľnobehu vozidlo vytvára emisie do ovzdušia. Nezáleží či ide o moderné alebo staršie auto. 

Ďalším dôvodom je vyššia spotreba. Podľa výpočtov dokáže každá hodina voľnobehu spáliť 1,5 až 2 litre paliva. Aj keď sa to nemusí zdať ako veľké množstvo, ak to robíte pravidelne, zráta sa to. 

Výhody moderných vozidiel

Vozidlá z 80-tych rokov boli vybavené sytičom a vstrekovacím motorom. Motory sa zahrievali pomocou karburátora, pretože sytiču trvalo dlho, pokiaľ vyprodukoval dostatok vzduchu. Čo by sa stalo, ak by motor auta nedostal presnú zmes paliva a vzduchu?

Motor by jednoducho zastal a nikam by ste sa nepohli. Moderné osobné a nákladné autá sú vybavené snímačmi v systéme elektronického vstrekovania paliva. Tie vykonávajú rovnakú prácu ako sytič, ale rýchlejšie a oveľa efektívnejšie.

Škodí voľnobeh vozidlu?

Ak je voľnobeh vykonávaný správne, dokáže to pomôcť motoru k dosiahnutí lepšej životnosti. Vaše vozidlo tak zvládne prekonať často označovanú magickú hranicu 300 000 najazdených kilometrov.

Niekedy Vám práve voľnobeh odhalí možné problémy s motorom. Častou závadou je napríklad trhanie motora za studena alebo klepanie motora za studena na voľnobehu. Príčina sa zvykne skrývať v škrtiacej klapke, ktorá prestane vykazovať službu.

Trhanie motora za studena dokážete spozorovať tak, že sa počas voľnobehu začnú otáčky kolísať. Stáva sa to rovnako dieselovým ako aj benzínovým motorom. Klepanie motora za studena na voľnobehu môže mať na svedomí dvojhmotný zotrvačník.

Pre optimálny chod motora odporúčame používať  motorový olej podľa odporúčaní výrobcov automobilov. Nájdite si ten správny motorový olej podľa mazacieho plánu, aby ste boli pripravený na výmenu. 

 

2024    hamuj.sk - licencovaný predajca autodielov

TecDoc