Košík 0x

0,00 €

Všetko, čo by ste mali vedieť o nabíjaní autobatérie

Blog > Všetko, čo by ste mali vedieť o nabíjaní autobatérie

25.10.2022

Všetko, čo by ste mali vedieť o nabíjaní autobatérie

Rady a tipy: Všetko, čo by ste mali vedieť o nabíjaní autobatérie


Dôležitý komponent každého automobilu je bezpochyby autobatéria. Máloktorý vodič jej venuje dostatočnú pozornosť, kým sa nevybije a nechá vás stáť uprostred ničoho. Prečítajte si niekoľko základných informácií o nabíjaní autobatérie. Dozviete sa koľko voltov má mať nabitá batéria a ako oživiť autobatériu..

Životnosť autobatérie 

Priemerná životnosť autobatérie je 4 - 6 rokov. Na toto rozmedzie však vplýva mnoho faktorov a preto nie je vhodné zameriavať sa na jedno konkrétne číslo. Životnosť komponentu ovplyvňuje spôsob používania, údržba, aké vzdialenosti jazdíte na jedno naštartovanie, ale aj ako dlho nechávate automobil odstavený na mieste bez jazdenia. Najväčší vplyv na autobatériu má zimné obdobie. Ak viete, že počas zimy nebudete dlhšie jazdiť, batériu odpojte a odložte na teplotne neutrálne a suché miesto.

Nabíjanie batérie

Vo vozidlách s rozsiahlejším elektronickým systémom predstavuje slabo nabitá batéria zásadný problém. Jazdenie s takmer vybitou autobatériou má na jej životnosť zásadný vplyv. Pravidelné dobíjanie autobatérie prinesie istotu na cestách a predĺženie jej životnosti. 

.

Čím nabiť autobatériu?

  •          Mikroprocesové nabíjačky

Pri tomto type nabíjačky nenastavujete intenzitu prúdu. Nabíjačka vyberá intenzitu sama. Majiteľovi vozidla tak stačí pozorovať indikátor nabitia, ktorý informuje o stupni nabitia batérie. Mikroprocesové nabíjačky sú nevhodné pre bezúdržbové batérie typu AGM a EFB.

  •          Prenosné solárne nabíjačky

Ekologická alternatíva sa čoraz viac dostáva do popredia. Prenosnú nabíjačku oceníte v prípade, ak nemáte žiadny iný prístup k zdrojom elektrickej energie.

  •          Udržiavacie nabíjačky

Inteligentnú nabíjačku autobatérií využijú najmä sviatoční vodiči. Ak vaše vozidlo stojí dlhšiu dobu, pre nabíjanie a údržbu je táto voľba ideálna.

  •          Nabíjačky s pomocným štartom

Tento typ nabíjačky umožňuje normálne alebo rýchle nabíjanie a okamžité štartovanie. Pri klasickom dobíjaní vie pomôcť s naštartovaním slabších autobatérií.

.

Ako nabiť autobatériu?

Vozidlo a nabíjačku autobatérií majte vypnuté. Následne pripojte svorky k pólom (záporná svorka – záporný pól a kladná svorka – kladný pól).

  •          Nastavte nabíjačku

Nabíjačku autobatérie nastavte podľa pokynov. Napätie aj prúd zvoľte podľa stanovených hodnôt, ktoré budú pre vašu autobatériu šetrné.

  •          Zapnite nabíjačku

Určité druhy nabíjačiek sa zvyknú vypínať automaticky po nabití autobatérie.

  •          Odpojte nabíjačku

Po vypnutí nabíjačky svorky odpojte. Najskôr začnite čiernou a pokračujte červenou.

.

Ako dlho nabíjať autobatériu?

Čas nabíjania autobatérie závisí od sily nabíjacieho prúdu a kapacity autobatérie. Častokrát sa využíva vzorec, kedy sa autobatéria nabíja prúdom, ktorý má hodnotu 1/10 jej kapacity. Autobatériu neprebíjajte. Túto hodnotu sledujte pomocou indikátora nabíjania na nabíjačke autobatérií.

Samotné nabíjanie by nemalo presiahnuť viac ako 10 hodín.  

.

Koľko voltov má mať nabitá autobatéria?

Plne nabitá autobatéria vždy prekračuje hodnotu 12 V.  Konkrétne hodnoty závisia od modelu autobatérie a zaťaženia. Nová autobatéria disponuje hodnotou v rozmedzí 12,8 - 13,0 V. Napätie by ste nemali nechať dlhodobo spadnúť pod 12,4 V. 


Ako oživiť autobatériu?

Základný spôsob obnovy fungovania autobatérie je pomoc od druhého vozidla pomocou štartovacích káblov. Nezabúdajte na správne pripojenie svoriek (červená svorka na kladné póly a čierna svorka na záporný pól pomocnej batérie a druhý koniec k bloku motora nefunkčného vozidla). Pomocné vozidlo nechajte na voľnobehu a druhé vozidlo sa pokúste naštartovať. Po pätnástich sekundách skúšania počkajte minútu a opakujte.

.

Kedy vymeniť autobatériu?

  •          Nízke hodnoty po nabití

Ak hodnota batérie aj po odpojení z nabíjania klesne pod 11,9 V, je najvyšší čas na výmenu autobatérie.

  •          Pomalý štartér

Znakom opotrebovanej batérie je pomalý štart vozidla. Pri štartovaní trvá štartéru dlhšie, kým sa nabije. Preto, ak pozorujete niekoľko sekundové čakanie na naštartovanie vozidla, zvážte návštevu servisu a výmenu batérie.

  •          Nedostatočne funkčná elektronika

Rádio, nabíjanie mobilu, svetlá, palubný počítač – to všetko je súčasťou systému, na ktorý má vplyv autobatéria. Ak pozorujete zníženú funkčnosť elektroniky, skontrolujte stav vašej batérie.

  •          Korózia

Biela popolavá látka na kovových častiach batérie predstavuje problém s koróziou, ktorý neradno podceňovať. Nevyriešená korózia môže spôsobiť nenaštartovanie vozidla.

 

2024    hamuj.sk - licencovaný predajca autodielov

TecDoc