Košík 0x

0,00 €

Všetko o brzdách, brzdových kotúčoch a platničkách

Blog > Všetko o brzdách, brzdových kotúčoch a platničkách

06.10.2022

Všetko o brzdách, brzdových kotúčoch a platničkách

Čo potrebujete vedieť o brzdách, brzdových kotúčoch a platničkách?

Zabrzdenie auta v správnom momente zachraňuje v mnohých prípadoch životy. Funkčnosť brzdového systému je preto základ, ktorý by žiadny automobilový nadšenec nemal podceňovať. Viete však, kedy je vhodné brzdový systém skontrolovať a kedy je najvyšší čas vymeniť brzdové platničky? 

Pravidelná kontrola a prípadná výmena komponentov poskytuje vodičom istotu, že svojho motorového kamoša zastavia v akejkoľvek situácii. Ak šoférujete auto, a vašu jazdu sprevádzajú podozrivé zvuky, myslite na to, že môžete v horšom prípade ohroziť seba a spolucestujúcich. Neváhajte zveriť kontrolu automobilu do rúk odborníka.

Čo vplýva na kvalitu brzdového systému?

Medzi faktory ovplyvňujúce efektivitu a správnosť fungovania bŕzd patria nie len samotné najazdené kilometre, ale aj spôsob jazdy. Ak opakovane brzdíte zo 180 km/h na 0, prípadne dlho na brzde stojíte, prispievate k ich rýchlejšiemu opotrebovaniu. Brzdový systém sa rýchlejšie opotrebúva v mestskom, prípade prašnom prostredí. Pozor by si mali dať aj občasní vodiči. Brzdy sú pri nízkom využívaní náchylné na koróziu, ktorá prispieva k ich nefunkčnosti. 

Znaky, že niečo nie je v poriadku

- podozrivé pískanie bŕzd

- viditeľné opotrebenie – hrúbka kotúča a platničiek

- dlhodobá korózia

- vibrácie pri brzdení

- nízka efektivita bŕzd

- ťahanie do strán

Ako často myslieť na kontrolu brzdových komponentov?

Mnohí kontaktujú automechanikov, až keď je už neskoro. Nečakajte na zníženú funkčnosť jednotlivých komponentov. Problémy nesúvisia iba s brzdovými platničkami, ale napríklad aj s brzdovými kotúčmi, piestikmi alebo strmeňmi.

Vysoko odporúčaná je kontrola bŕzd po zime, kedy na brzdový systém vplýva mnoho faktorov. Pre bezpečnosť je však najlepšie skontrolovať brzdy raz ročne. 

Kedy meniť brzdové kotúče a platničky? (ATE, Zimmermann)

  • Brzdové platničky

Opotrebenie brzdových platničiek spozorujete rôzne. Pri vysokom opotrebovaní platničiek dochádza pri brzdení k treniu o brzdový kotúč, pri ktorom vzniká piskľavý zvuk. Ďalším znakom je aj priame hlásenie v palubnom počítači. Mnohé automobily sú už dnes vybavené senzorom opotrebenia brzdových platničiek.

Platničky môžete skontrolovať aj vizuálne. Uistite sa o ich minimálnej hrúbke. Nezabudnite skontrolovať doštičky aj na vnútornej strane kolesa. Ak na platničkách spozorujete praskliny, požiadajte o výmenu skúseného automechanika.

  • Brzdový kotúč

Znakom potrebnej výmeny brzdového kotúča nie je len samotná hrúbka. Tá je zvyčajne definovaná samotným výrobcom. Typickým indikátorom sú vibrácie auta pri brzdení a následný hluk. Príčinou problému je zvlnenie kotúča. Daný problém nastáva pri menšej hrúbke, prípadne pri extrémnych zmenách teploty – prudké brzdenie a rýchle schladenie (mláka).

  • Overená kvalita

Ak chcete staviť na nemeckú kvalitu, odporúčame značku ATE, ktorá kladie bezpečnosť a komfort na prvé miesto. Brzdové kotúče ATE spĺňajú normy ECE-R90. Normy definujú úroveň noriem kvality pre brzdový produkt na trhu.

Vysoký štandard poskytujú brzdy Zimmermann. Značka svoje produkty inovuje a prichádza s kvalitnými súčiastkami, ktoré sú u motoristov obľúbené. Niekoľkostupňové testovanie v extrémnych podmienkach poskytuje na cestách istotu.

Výborný pomer ceny a kvality zabezpečuje A.B.S. Tento Holandský výrobca ponúka nielen brzdové kotúče, platničky a brzdové príslušenstvo ale aj iný sortiment dielov. 

Na čo dávať pozor pri výmene bŕzd?

Odstránenie brzdového strmeňa

  • Strmeň priviažte drôtom o karosériu bez odpojenia od brzdovej hadičky. Predídete strate tlaku v brzdovom systéme.

Odmastenie kotúča

  • Ochrana brzdových kotúčov spočíva v tenkej vrstve oleja. Pred inštaláciou ju odstráňte odmasťovačom alebo čističom bŕzd. 

Presný uťahovací moment

  • Využitím momentového kľúča budete mať istotu správneho utiahnutia jednotlivých častí a komponentov. Dodržujte odporúčaný točivý moment uťahovania.

Zabehnutie bŕzd

  • Neodporúča sa príliš rýchle jazdenie a brzdenie počas prvých 200 kilometrov od výmeny.

 

2024    hamuj.sk - licencovaný predajca autodielov

TecDoc