Košík 0x

0,00 €

Motorový olej: Ako ho skontrolovať a vymeniť

Blog > Motorový olej: Ako ho skontrolovať a vymeniť

30.06.2023

Motorový olej: Ako ho skontrolovať a vymeniť

Motorový olej: Ako ho skontrolovať a vymeniť

Motorový olej je kvapalinou, ktorú treba pravidelne kontrolovať a meniť. Má množstvo dôležitých úloh a jeho zanedbávanie bude mať negatívne dôsledky pre motor a celkový výkon vozidla. Jeho výmenu teda rozhodne nepodceňujte.

Ako ho ale skontrolovať a vymeniť? Prinášame odpovede na tie najdôležitejšie otázky týkajúce sa motorového oleja, ako prevádzkovej kvapaliny, bez ktorej sa nezaobídete. 

Ako vplýva motorový olej na chod vozidla?

Úlohou motorového oleja je mazanie pohyblivých súčiastok motora a zníženie trenia, čo znižuje opotrebenie motora, ale aj koróziu. Takisto sa sčasti stará o chladenie motora a odvádzanie tepla, pretože toto teplo absorbuje a prenáša do chladiaceho systému. Slúži aj na čistenie motora, pretože obsahuje čistiace látky a zlepšuje palivovú ekonomiku auta. Dôležité je však myslieť na výber motorového oleja podľa typu auta, na čo sa pozrieme neskôr. 

Ako často meniť motorový olej a kedy je ten správny čas?

Spravidla sa odporúča meniť motorový olej každých 5 000 až 10 000 kilometrov, prípadne každých 6 až 12 mesiacov. Avšak to všetko závisí od viacerých faktorov, napríklad od najazdených kilometrov, podmienkach jazdy či typu motorového oleja

A ako zistiť, že je čas na výmenu oleja? Sledujte niekoľko indikátorov, napríklad hladinu oleja či farbu a konzistenciu oleja, ktorá by nemala byť tmavá ani hrudkovitá. Takisto si sledujte intervaly medzi výmenami, a ak už nastal čas, olej vymeňte.

Aký motorový olej do auta?

Výrobca vozidla zvyčajne uvádza aký motorový olej do auta odporúča a špecifikuje ho. Teda v prvom rade si prečítajte návod na obsluhu vášho vozidla. Výrobca takisto uvádza aj rozsah viskozity, teda jeho tekutosti pri rôznych teplotách, na základe ktorého môžete opäť zvoliť ten správny typ. Ďalej existuje olej syntetický alebo minerálny a v návode pre vaše auto nájdete aj info o tom, ktorý použiť.

No a ak si neviete poradiť, opýtajte sa v servise alebo na internete, kde vám poradia ideálny motorový olej podľa typu auta, ktoré vlastníte.

Ako vymeniť motorový olej?

Ak sa vám už podarilo zistiť, či je na výmenu čas a viete aj to, aký motorový olej do auta použiť, môžete pristúpiť k výmene.

Pripravte si teda správny typ motorového oleja, handričky a rukavice a nádobu na použitý olej. Spolu s olejom sa mení aj olejový filter, preto si zaobstarajte tiež.

  1. Zaparkujte vozidlo na rovine a vypnite ho. Pokiaľ je motor horúci, počkajte, kým vychladne.
  2. Odpojte starý olejový filter a zachyťte olej, ktorý ešte ostal v nádrži.
  3. Nainštalujte nový olejový filter.
  4. Doplňte motorový olej do nádoby. Opäť prízvukujeme, že je dôležité používať ten správny typ oleja pre vaše vozidlo.
  5. Hladinu postupne kontrolujte pomocou meracej tyčinky a ak je dostatočná, nádrž uzavrite.
  6. Na záver je potrebné odovzdať starý olej napríklad na zberný dvor.

 

Pokiaľ sa na výmenu necítite, pokojne ju zverte do rúk odborníkom. V každom autoservise vám s touto činnosťou pomôžu a vy tak nemusíte pohnúť ani prstom.

Výmenu motorového oleja nezanedbávajte

Motorový olej je dôležitou kvapalinou, ktorú je potrebné pravidelne kontrolovať a meniť, pretože má viacero úloh pri chode vozidla. Správna voľba motorového oleja je dôležitá a závisí od typu vozidla a jeho návodu na obsluhu. Na zistenie správneho času na výmenu je potrebné sledovať hladinu, farbu a konzistenciu oleja. Pri výmene oleja je dôležité mať správny typ oleja, nový olejový filter a potrebné náradie. V prípade neistôt je možné sa obrátiť na odborníkov v autoservise.

2024    hamuj.sk - licencovaný predajca autodielov

TecDoc